Sagelva, Bjorli

Bjorli ligger midt mellom Åndalsnes og Dombås med E136 som går gjennom bygda. Nord for veien finner man blant annet skisenter, klatrepark, butikker og en liten handlegate bygget i gammel stil. Med omtrent 1000 hytter i området er tettstedet preget av vinteren preget som den mest travle sesongen.

Naturen sørger for de beste mulighetene for dem som ønsker å benytte seg av fjell og vidde, eller bygging av noe av det beste som finnes når det kommer til å vise fram hvordan vannkraft ble utnyttet i Norge.

SAGELVA:

Sagelva er bygget på så å si rent dugnadsarbeid og av dem som har brennende interesse for at Bjorli skal bestå som en solid trivelig bygd, og dem som ønsker at framtiden kan få en mulighet til å oppleve svunne tider. Norge har behov for mennesker som brenner for å vise fram røttene våre i praksis! Kulturlaget ble stiftet i 1999 og hadde en plan om å bygge en vanndrevet sirkelsag og det har blitt til mye mer enn det.

I tillegg til sirkelsag er det oppgangssag, mølle, toving av vømmølsklær, vannkraftverk

Sagelva, Bjorli

 

og mye annet som fenger og engasjerer de besøkende.

 

I pakt med naturen:

For å illusterer hvordan naturen er det sentrale element i hele parken, er det en historie om når kraftverket skulle bygges. Det ble tegnet forholdsvis høyt for at generatoren skulle kunne plaseres i bygningen, men utbyggeren hadde andre planer. Han syntes at det ble for ruvende i naturen og bestemte derfor at turbinen skulle heises inn med kran, to store skyvedører montert på taket sørget for at det kan åpnes og lukkes og generatoren kunne da heises ned og bygningen bli et naturlig element i skogen.

Hele kultursenteret viser hvordan elva har vært brukt i 300 år for å skaffe beboere det som måtte trenges til å overleve tøffe vintre.

I dag er det turister som er hovednæringen mer enn det som blir produsert der. Fra alle land og både fra hav (cruisbåter til Åndalsnes) og turister som reiser landeveien komme innom for å bli imponert av det som har blitt skapt.

 

Flinke folk med engasjement, samarbeid og et par solide hender kan få til utrolig mye for framtiden. Trikset må vel være å ta vare på det generasjonen bygde opp av kunnskap, erfaring og slit.

Jeg lover og komme tilbake til en oppdatering til sommeren når anlegget er åpent igjen:-)

Vennligst si hva du mener i kommentarfeltet under, enten det er om plassen som er beskrevet, noe jeg kan hjelpe med eller bloggen forøvrig. Kommentarer hjelper alle andre, så vennligst skriv noen ord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading cart ⌛️ ...