SAGA STARTER

Det starter med et emne på omtrent en meter i lengde som blir kappet til en lengde på 35 cm for å starte på en ny bolle. På bildet over ser dere det neste steget som er å markere en sirkel med den diameteren som bollen skal være, og som gjør at en firkantet bit med treverk kan bli kappet til en rund slik at den passer i dreibenken.

Båndsaga starter med en velkjent lyd og det er tiden for å skjære emnet for å lage en rund bolle. På bildet ser dere at emnet blir tilpasset på båndsagen for at den skal settes i en dreiebenk for å bli videre tilpasset.

Gabriel på sin side er godt i gang med et nytt balltre og blir mer engasjert for hver gang det ramler en flis av sin planke og Rolf Magne finner fram en liten bit med Eik som Gabriel også kan prøve seg på. Eik er et hardere treverk så Gabriel begynner nå og forstå at en planke er ikke bare en planke. Man kan faktisk velge hva slags type treverk som kan passe til forskjellige produkter.

Flisene fyker og det som for en liten time siden var en firkant har nå begynt å få en definitiv form som viser hva det skal bli til slutt. Vi får en leksjon og kunnskap i forskjellen på endeved og kantved. Hvordan det faktiske mønsteret i bollen blir er avgjort av treslaget og hvordan årringene i treet har vokst.

Etter noen minutter er det på tide å finjustere. Rolf Magne har erfaring med millimeterpresisjon og har en innebygget sans for at ting skal gjøres riktig. Gabriel får jobben med å sette en vinkel på det som skal bli en bolle, og markerer ørsmå forhøyninger som skal justeres. Vi snakker variasjoner på omtrent en millimeter eller to.

Dreibenken starter opp igjen og etter noen minutter så er problemet fjernet og korrigert. Men bollen som startet med et utgangspunkt på omtrent 35 cm har nå blitt redusert til 27-28 cm.  ettersom det dukket opp en kvist som ikke kan være med.

På veggen over innganger til snekkerverkstedet henger det tvinger, gamle spiker og hæljern som stammer fra et par generasjoner bakover.

At det finnes en del løsninger for å lage din egen bolle er helt klart, men det som er utgangspunktet for denne bollen er:              

  • Velge treslag
  • Tegne opp på materialet hvor stor bollen skal bli
  • Skjære formen
  • Høvle emnet
  • Dreie yttersiden
  • Dreie innvendig
  • Pusse
  • Overflatebehandle

Hvis flere unge får tilgang og kunnskap til å lage ting som tar litt tid så ville det få en stor betydning framover.

Rolf Magne har i dag jobb i kommunen til daglig, tanken på å drive med tredreiing i egen bedrift er litt overveldende. Jeg som står og lager denne reportasjen tenker at det hadde vært utrolig bra å ha et håndverkssenter som gir muligheten til at både små og store kan lære om det jeg nå er med på. Ikke alle mennesker ønsker å drive med idrett, dette er en av mange måter vi kan bli flinkere til å hjelpe dem som har tålmodighet og evner til å lage ting som deles med andre. Enten det er som sjokoladeskål i en bursdag eller prekestol i en kirke. Spennet og mulighetene er utrolige.

HJEMMELAGET SAFT

Når vi startet praten hos Rolf Magne og satt på verandaen så var det ikke Cola som kom på bordet for å gi Gabriel litt drikke.

Det var hjemmelaget bringebærsaft. Den forsvant på noen få sekunder og i løpet av timene som kom fikk vi et godt innblikk i hva mennesker kan få utført hvis man skrur av telefon og nettbrett noen timer i uka.

Rolf Magne har ikke mer enn 24 timer i døgnet, akkurat som alle andre. Likevel så er trappa, rekkverket på verandaen, møbler, boller og utrolig mye annet laget for hånd. For ikke å snakke om safta.

Når jeg ser engasjementet i den 8 år gamle gutten jeg tok med på en liten tur denne lørdagen, alle inntrykkene han har med seg og nå har han en kunnskap om at man faktisk kan lage ting selv. Det er et viktig bidrag som er viktig å få fram i dagens mas og kjas.

Det at håndtverk har en plass i dagens samfunn med alle mulige tekniske duppeditter er det ingen tvil om. Forskjellen ligger aller mest i tilgjengeligheten, det er lettere å kjøpe et plastikkfat enn å kjøpe et håndtverk og derfor gjør vi det.

Jeg og Gabriel setter kursen hjemover igjen etter et par timer med en god innføring i noe av det som skjer på denne gården som ligger i kanten av Sølvsberget.

MIn kunnskap, og utvilsomt Gabriel sin (som ikke ville dra igjen) har fått et bra påfyll for utviklingen av oss sjøl og Generasjonen.

Gabriel tar fram et pussegummi i bilen på vei hjemover, balltreet blir testet og godkjent på Moen skole ettersom han ikke har tid til å vente til vi er hjemme. Viskelæret seiler over hele håndballbanen og balltreet er godkjent.

Under: Vil du ha en barnestol har Rolf Magne et par på lager.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading cart ⌛️ ...