Bokklubben – 57 år med kunnskap

 

 

BOKKLUBBEN, GENERASJONER MED KUNNSKAP


Litt bokhistorie


Det har vært en solid utvikling fra nå Sogneprest Bang i Romedal (forøvrig den eneste jeg vet om som var nygift i en alder av 85 år), så seg lei på å ha flere tusen sider med manuskripter liggende, og med det som motivasjon greide å få Tyge Nielssøn fra Danmark til å trykke bøker i Kristiania. Året var 1643 og for å sette ting i litt perspektiv hadde Christiania i 1769 et innbyggertall på 7496 personer så det måtte ha vært et ganske så solid prosjekt. Trykkekunsten hadde utviklet seg gjennom århundrer fra å være basert på skriverstuer i Kloster hvor en person lagde en håndskrevet kopi ad en bok, til liknende løsning som farging av tekstiler, men var nå kommet inn i litt mer effektive former.Selv om Tyge trykket et par andre bøker først, er “En ny Allmanach/ paa det Aar efter Jesu Christi Fødsel, 1644”, en datidens 7 sans som var uvanlig avansert, ansett som innførselen av boktrykkerkunsten til Norge.

Ironisk nok ble det etterhvert en krangel mellom Bang og Nielssøn som førte til at boktrykkeren reiste fra landet i hui og hast. Bang sine verker var først ferdigtrykket i 1665.

 

 

Kunnskapen blir samlet


I 1872, etter et århundrer med trykte bøker i Norge ble en bokhandel med navnet Aschehoug startet på Egertorvet i Oslo, og i 1925 solgte Gyldendahl (opprinnelig startet i 1770) i Danmark, sin norskspråklige avdeling til investorer i Norge og et av Norges største forlag så sin begynnelse.

Når Gyldendahl, Aschehough og sener Pax forlag slo sammen sin kunnskap og sitt nettverk i 1961 (Pax ble grunnlagt i 1964) til Bokklubben, er det ingen tvil om at en alianse som har til hensikt og hjelpe deg og meg med å krydre hverdagen med en verden full av bøker var verdifullt for det Norske folk.

En takk her til brage.bibsys.no for den historiske informasjonen.

 

Heldigvis har det vært en utvikling gjennom årene ettersom det ikke fantes mange datamaskiner in 1961, og internet var noe man kunne bli utstøtt fra samfunne for i det hele tatt å nevne at noe slikt kom til å eksistere. I dag er det Min side og ditt eget valg mellom lydbøker, e-bøker eller innbundet versjon mye større enn før.

 

Hva kan forventes av bokklubben:


Bokklubben har nå 9 forskjellige klubber (min favoritt er Barn ettersom jeg har små barn):

  • Bokklubben Nye Bøker
  • Bokklubben Krim og Spenning
  • Bokklubben Barn
  • Bokklubben Ungdom
  • Bokklubben Villmarksliv
  • Bokklubben Fakta
  • Bokklubben Lydbøker
  • Den Norske Bokklubben

kan du velge blant for å finne den retningen som man selv har en størst interesse for. Alle kan selvfølgelig kjøpe alle bøker, men har man ikke Barn vil det ikke være riktig å få jevnlig informasjon om barnebøker. Litt sunn fornuft blandet inn i den digitale tidsalderen er aldri å forakte, det er nok av dem som vil fylle mailboksen din med informasjon du ikke trenger.

 

Personlig verdi


Det å sette seg ned å lese en bok blir aldri utdatert og det er en fantastisk måte å glemme stresset og maset i en travel hverdag. De fleste kan huske en bok som foreldrene leste på sengekanten, men de fleste kan ikke beskrive 2 fjernsynsprogram dem så i går. Bøker gjør et større inntrykk og påvirker oss på en annen måte enn fjernsyn gjør og gir deg en periode som kan justeres av deg selv. Det finnes ingen regissør som bestemmer hvor fort du skal lese eller at du må ta reklamepause rett før det mest spennende innholdet i boken.

Tiden du bruker på å lese en bok er din egen, private tid og vil du utvikle deg selv finnes det alltid en løsning. Jeg leser ca 2 bøker i måneden og for tiden er egenutvikling viktigst, men i gutterommet på garasjen står romanene for at avbrekket skal bli komplett. Det å lese bøker er utrolig verdifullt og det å gå glipp av bøker må være en av de største tapene som finnes. Å ikke gi deg selv muligheten til å utvikle seg eller få en halvtime om dagen som er vekk fra kaos og stress har en stor kostnad. En bok kan endre alt, min bestefar ble 94 og hans favoritt ting på kvelden eller ettermiddagen var å skru av tv’n og lese. Når han mistet synet fylte han hyllen med lydbøker.

Han økte alltid sin egen kunnskap og greide å henge med i samfunnet. Det var virkelig verdifult som forbilde for min del, og er nok en stor grunn til at jeg nå leser bøker for mine barn.

Bøker og LP-plater blir mer og mer populært igjen, du trenger en pause fra alle inntrykkene og alt som suser rundt og styrer livet. Den fysiske og ikke helt perfekte opplevelsen er kjærkommen etterhvert når man skal lese, den fysiske følelsen av ei bok betyr noe som ikke helt kan beskrives.

Ei bok er viktig, og det er dette som har ført til at Bokklubben har overlevd alle disse årene. Kunnskap, tradisjon og hver enkelt person sitt ønske om utvikling kommer rett hjem i posten og tilfører verdi og gode følelser. Bokkubben er nok ikke perfekt, men det er en fullsortiment bokhandel som gir tilbake til dem som bruker den, innmelding er gratis, hvis man ønsker å motta hovedboken er den fraktfri. I tillegg kan man bruke den som en netthandel til barn, velvære, interiør og andre produkter.


I form med Dag Otto - Dag Otto Lauritzen


 

Ettersom jeg ikke kan skrive alt som kan skrives om denne løsningen og tidene heeeelt sikkert forandrer seg i etterkant av tidspunktet denne bloggen ble skrevet, vennligst klikk HER for det beste tilbudet som kan bli gitt til deg på en av linkene på denne siden. Da kan du få mer informasjon om medlemsskapet og hva du får helt gratis ved innmelding, jeg vet at nå får man med seg et knivsett som får delt opp både grillmaten, salaten og julematen nå den tida kommer.

Klikk her fort å se hva på du kan får ut av Bokklubben, for min del så fungerer den best til å glede ungene mine på kvelden og med selv når jeg leser om min favoritthobby om dagen som er egenutvikling, hva vil du lære mer om i livet?

Roma - Anders Hornslien

Takk for titten og jeg håper du kommer tilbake for å lese mer om byggesteinene for vårt nå så digitale samfunn.

 

HK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading cart ⌛️ ...