Eidsvollbygningen

Tenk deg å sitte i et rom med 111 andre mennesker og ha litt over en måned på å lage grunnreglene for en ny nasjon. Hva ville du gjort? Hvilke punkter ville du prioritert å få med for et fungerende land?

Å være i en bygning med så mye historie “i veggene” er imponerende, å være en plass som har vært benyttet til noe markant kan man føle når man bruker noen sekunder på å se for seg hvordan livet og menneskene var. På området er det også laget en ny bygning som er noe anonym med cafe og Demokratisenter. Det er veldig interessant hvordan den moderne bygningen ved siden av nå har fått et senter hvor ungdom og barn kan si sine meninger om hva som er viktig for framtiden.

Feirer vi egentlig riktig dag?

Det er også interessant at grunnloven som ble signert 17 Mai ble revidert 4 November samme år og det oppsto en diskusjon om hvorvidt 17 Mai skulle være dagen vi feirer. Det er grunnloven fra November som ble det endelige, offentlige dokumentet. Værmessig så er det vel ingen tvil om at rett mann fikk sin vilje på dette punktet, Mai kan være krevende nok noen plasser i vårt ganske land.

Forventningene

Å dra til Eidsvoll for å se på plassen hvor Grunnloven ble laget var for min del en enkel tur. Kjøre til Eidsvoll, ta en guidet tur i bygningen og en liten runde på utsiden. Men jeg tok litt feil, her er nok å gjøre for en hel dag og selv om det ikke er den mest akvtive plassen for barn (tatt i betraktning at noe er stengt på grunn av Korona) så er det god plass og mye lærdom som mine små på 6 og 8 år kunne ta med seg. Vi voksne hadde heller ingen problemer med å bruke 4 timer der uten å kjede seg.

Selv om alle er forskjellige akkurat som de 112 mennene som skulle ta noen viktige avgjørelser.

Noen var nok mindre engasjert i 1814 enn andre og kjedet seg, mens andre helt sikkert var super engasjerte og ville med stor ære få signere Grunnloven. Men over en måned med nærmest isolasjon fra omverdenen må ha vært en merkelig opplevelse i seg selv. Og etter det jeg leste så var det en heller grå vår i 1814 med mye regn, Selv om mange var innlosjert på gårder i området rundt.

Men hva ville vært dine viktigste saker for en grunnlov?

Inne i bygningen som stammer fra ca 1770 (den opprinnelige bygningen brant) finnes det egne ganger og trapper for tjenestefolket og mye av førsteetasjen var i bruk som gjesterom mens Anker og familien hadde de rommene i andre etasje.

Detaljer er det nok av. Legg merke til at det i senter er to gullpiler som omgis av vinger som flakser. Mon tro hva slags jakt pilene var ment til.

Ser man litt på detaljene så er det imponerende å se detaljer og pynt i bygningen. På innsiden av denne døren er det en stor gang som er rett under rommet hvor diskusjonene blant de 112 fant sted. Det var en dansk konge som i utgangspunktet samlet sammen til et møte i Februar 1814 som så ledet til møtet som startet 10 April samme år og resulterte i et styringsdokument for en ny nasjon.

Rundturen

Selv med begrenset kapasitet (omtrent halvert) i forhold til “normale” år så var guiden vår veldig flink og hadde svar på alle spørsmål. Turen kunne gjerne vært litt lenger og med kanskje en tur ut i hagen hvor jeg antar det også må ha skjedd litt og noen historier laget. Turen vi tok var i hoveddelen men det finnes også en annen tur som tar deg gjennom kjøkken og andre deler av bygningen, denne var ikke aktuell i år på grunn av begrensninger.

Bare bygget i seg selv er ganske imponerende og når historien kommer i tillegg så er det mektig imponerende hva noen få personer med felles mål kan få til og hvilken innvirkning det kan ha på så mange liv og nasjoner. Grunnloven vår var inspirert av det som hadde skjedd i USA og i Frankrike samtidig som kriger og uenigheter mellom konger og land var noen av mange nøkler som måtte bli smidd for å få låst opp det nye kongeriket.

Carsten Anker hadde god smak. Og ettersom farger var kostbart på den tiden så var det som et satussymbol å ha mange farger i et hus. Etter sigende var Oransje en av de mest kostbare fargene.


DEMOKRATISENTERET FOR UNGE

Demokratisenteret er en del av bygningen på samme eiendommen som Eidsvollbygningen og er overraskende innholdsrik ettersom det er kombinert museum og aktivitetssenter. Barn får sitt eget kort for å gjøre forskjellige oppgaver og aktiviteter, etter planen skulle en kode på kortet føre til en “egen” hjemmeside for barnet men dette fungerte ikke for vår del.

Hele senteret er bygget av og for unge så for min del var det en fantastisk mulighet til å se hvordan det i dag tenkes med tanke på framtiden i Norge. Det gir en god informasjon om hvilke forutsetninger mine barn vokser opp i og en pekepinn på hvordan Norge vil utvikle seg de kommende 50 år. Den yngste deltakeren i 1814 var 17 år gammel så noen engasjerte seg i ung alder også på den tiden.

Uansett er det filmer, historie, signering av ungdommens grunnlov og mange andre ting som kan gjøres. De voksne kunne lese seg gjennom senteret og de unge kunne aktivisere seg. En viktig kombinasjon for at flest mulig generasjoner kan ta del i både fortid og framtid samtidig.

I tillegg til besøket og min egen erfaring så har jeg fått informasjon fra:

stortinget.no og eidsvoll1814.no

Annonse:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading cart ⌛️ ...