VIKEN SAG

Som en del av serien til Generasjonen om bedrifter som lager det spesielle kan du her lese om Viken Sag på Hafjell som leverer smått og stort i treverk på bestilling.


Produserer de personlige detaljene rundt deg.

Jeg svinger innom Odd Arne som driver Viken Sag sammen med kona som er en billedkunstner med erfaring fra interiør og sammen lager dem prikken et solid utvalg av flerfoldige ting.

Spekefjøler, holder for dramglass, speil, lister, emner til tannpirkere og panel er bare noe av innholdet. Ingen av dem er redde for å prøve litt nye ting, ta en utfordring eller å bruke tid til å lage det unike.

Logoen som er montert på skranken er naturligvis håndlaget og detaljrik.

Odd Arne viser oss rundt

Man kommer ikke langt innenfor døren før det er opplagt at her lages det historie, eller kanskje heller nye historier i gammel stil. Det første vi får se er en vinduskarm som er drøyt 150 år gammel og laget av en snekker fra Lofoten. Odd Arne har kopiert den eksakt og den ny versjonen i gammel stil har blitt montert på et hus, nettopp i Lofoten.

Den originale vinduskarmen, bygget lagvis av forskjellige profiler. I bakgrunnen ser du panel lik den som ble brukt på trikker i “gamle dager”.

Vinduskarmen er fra et hus i nærområdet, men for over hundre år siden fantes det ikke masseproduksjon av stål som ble brukt til å lage profiler i treverk. Profilen var derfor unik til den enkelte snekker og man har i dette tilfelle fulgt denne profilen fra Gudbrandsdalen, gjennom landet vårt og endt opp på Lofoten. Mest sannsynlig er det en lokal smed som har laget nettopp dette stålet til en snekker som gjorde et levebrød av det.


DETTE er litt av essensen hos Viken Sag som blant annet har Maihaugen på kundelisten. Har noen en taklist, gulvlist eller annet treverk man må kopiere til minste detalj så kan det gjøres her. Bokstavelig talt i museumskvalitet.

En kunde vil gjerne ha kopier av denne verandastolpen og Odd Arne tar jobben.

Etter å ha tatt en rusletur forbi det som skal bli gjerdestolper i Hunderfossen og bjørketømmer som skulle bli til emne for tannpirkere finner man en solid sag fra 70-tallet. Det er her det største tømmeret starter turen og blir til plank og andre mer håndterlige format før verkstedet venter for å gjøre det ferdig.

Benker og utemøbler til hoteller, listverk som er ca 30 cm til en leilighet i Oslo, en enkel skjærefjøl eller kanskje et brett til aquavit med familienavnet på?

Best å holde orden på fingrene

Viken Sag har blitt bygget “stein for stein, planke for planke” og verkstedet har blitt utvidet i takt med størrelsen på jobb, krav til nytt utstyr og plass. Trenger man en endring så blir den gjort. Det neste er å bygge et hus som skal vise fram noe av utvalget som blir produsert her for å gjøre det enklere for kunder å se mulighetene. Trenger man noe spesielt til hytte eller hjem så finnes det nok her. T-skjorter med bilder, bilder printet på glass, spesialpanel og mye annet leveres og kan snart bli beskuet av dem som måtte trenge det.

Panel som venter på siste strøkene med maling før dem skal benyttes til fotoutstilling i butikken på Viken Sag.

Det finnes en god del mennesker og små bedrifter som lager unike ting som gjør et hus til et hjem og denne plassen er av det slaget. Markedsføring er et ganske ukjent fenomen og gjøres gjennom unikt arbeid istedenfor store slagord.

Arbeidet til disse er utrolig viktig å ta vare på og teknikker som gjør det mulig å reprodusere noe som er hundrevis av år gammelt er viktig å vise fram. Det er viktig at det går an å velge et produkt som er akkurat som man selv vil ha det istedenfor å måtte føye seg i rekken til masseproduksjon.

Hva er unikt hos deg, eller hva trenger du som kan gå i arv og fortelle litt om ditt valg? Kanskje Viken Sag kan lage det.

Hjemmesiden til Viken Sag finner du ved å klikke HER

Hilsen

Hans Kristian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading cart ⌛️ ...